Kies in eerste instantie voor een persbericht indien u iets mee te delen hebt. Een persconferentie is alleen nodig wanneer u met het persbericht niet voldoende informatie kunt geven. De persconferentie dient dus als uitgebreide toelichting op het persbericht. Hou er ook rekening mee dat journalisten pas te mobiliseren zijn voor een persconferentie als je iets groots te melden hebt.
Hoe geef ik een goed interview?
Een goed interview vereist een goede voorbereiding. Daarom is het belangrijk dat je een checklist opstelt. Een mogelijke checklist zou kunnen zijn:
- Noteer de kernpunten van uw betoog en leer deze als het ware uit uw hoofd.
- Zijn er feiten die u absoluut wilt vermelden?
- Welke sprekende voorbeelden kunt u ter illustratie aanhalen?
- Verzamel achtergrondinformatie per deelonderwerp waarover u zal spreken.
- Welke argumenten kunt u gebruiken om te overtuigen?
- Welke element bieden de journalist nieuwswaarde?
- Is uw betoog te begrijpen door een buitenstaander?
- Zoek een oneliner: een korte, krachtige en originele zin die heel goed weergeeft wat u bedoelt.
- Laat de leiding van het gesprek niet als vanzelfsprekend over aan de journalist.
Verder:
- Ga niet gissen als u het antwoord op een vraag niet weet.
- Laat u niet provoceren, maar blijf rustig.
- Lieg NOOIT! “Tell the truth, nothing but the truth, but not necessarily the whole truth”. In sommige gevallen is het beter om partïele info mee te delen.
Hoe houd ik een persconferentie?
Wanneer je een persconferentie houdt dan moet je ook echt wat te vertellen hebben en bereid zijn om volledige openheid van zaken te geven. Het resultaat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de voorbereiding van de persconferentie. Zowel inhoudelijk als organisatorisch mag er niks verkeerd gaan. Een persbijeenkomst is zinvol indien een nadere toelichting op een persbericht van belang is. Het bieden van een reactiemogelijkheid aan journalisten is essentieel.
Belangrijk is om zelf goed de touwtjes in handen te houden. Stel daarom zelf een agenda op voor de persconferentie. Bij de start van de conferentie stel je dit agenda ook voor en je houdt je strikt hieraan.
Een typische persconferentie start met het brengen van de kernboodschap. Daarna volgt een toelichting (eventueel door één of meerdere experten, medewerkers, …) en ten slotte voorzie je de mogelijkheid tot vraagstelling. Zorg er voor dat elke vraag goed en volledig beantwoord wordt. Vraag desnoods aan de vraagsteller of hij een bevredigend antwoord heeft gekregen. Dit vermijdt speculaties en misverstanden achteraf.
Zorg er voor dat er één duidelijke woordvoerder is. Hij/zij leidt de conferentie, brengt de kernboodschap en modereert de vragenronde.
Ten slotte is het ook belangrijk om een degelijk persdossier te voorzien voor elke aanwezige journalist. Dit dossier bevat een kant-en-klare perstekst, relevante bijkomende documentatie, beeldmateriaal, … Dit dossier wordt ook bezorgd aan journalisten die zich voor de persconferentie verontschuldigd hebben.
Hoe bouw ik een goede relatie op met een journalist?
- De relatie tussen u en de journalist is gebaseerd op wederzijdse afhankelijkheid. U wilt publiciteit en de journalist wil informatie. Het is een relatie van geven en nemen. Behandel daarom elke journalist met respect.
- Concentreer u op namen van journalisten die u regelmatig tegen het lijf loopt.
- Nodig hen in een telefoongesprek uit voor een rondleiding door de school of organiseer een uitstapje zodra u een interessant nieuwtje weet te vertellen dat u niet per se in een persbericht kwijt wilt.
- Voorkom dat u de media tegen u krijgt.
Hoe ga ik om met journalisten, lastige vragen en onderwerpen?
Heel wat mensen schrikken ervan als ze opeens een journalist aan de lijn hebben. Ze denken dat hij hen te grazen wil nemen. Toch is dat niet zo. Een journalist is op zoek naar informatie of naar de bevestiging ervan. Indien u overvallen wordt door een journalist, dan kunt u zeggen: “Mag ik u straks terugbellen?” Bel dan wel écht terug!